Wybierz język:

EUR/USD – Niewielka reakcja rynków na CPI i sprawozdanie FOMC – Analiza na 12 kwietnia 2018

Pomimo istotnych wydarzeń i publikacji, para EUR/USD nie zmieniła znacząco notowań. Reakcja rynków na nowe dane i informacje była ograniczona, ponieważ zostały one zdominowane przez rosnące napięcie geopolityczne, związane z sytuacją w Syrii. Wsparcie ustalone jest na 1.23, opór na 1.24.

Komentarz:

Rynki skupiły się wczoraj w większości na dolarze, ze względu na publikację danych o inflacji oraz sprawozdanie z ostatniego spotkania FOMC w sprawie polityki monetarnej. Inwestorzy oczekiwali na informacje o terminie przeprowadzenia kolejnej podwyżki stóp procentowych oraz ewentualnym zwiększeniu liczby planowanych w tym roku podwyżek. Sprawozdanie nie przyniosło niestety tych informacji, członkowie Fed wyrazili natomiast przekonanie, że inflacja zbliża się do założonego przez bank centralny poziomu. Przekonanie to potwierdzają opublikowane wcześniej dane. Indeks cen towarów i usług konsumenckich osłabił się nieco m/m, dając wynik -0.1%, jednak r/r okazał się zgodny z oczekiwaniami – 2.4%.

Dolar nie był w stanie umocnić się, ponieważ rynki skupiły się na wydarzeniach geopolitycznych. Po wypowiedzi chińskiego prezydenta, który zapowiedział obniżenie ceł na część import części towarów i większe otwarcie chińskiej gospodarki zmniejszyły się obawy o potencjalną wojnę handlową między Chinami a USA. Nowe obawy pojawiły się po tym, jak Donald Trump napisał na twitterze, że Stany Zjednoczone mogą przeprowadzić atak rakietowy na Syrię, zwiększając napięcie na linii USA – Rosja.

Dzisiejsze wydarzenia:

• 11:00 Strefa euro – Produkcja przemysłowa
  • 13:30 Strefa euro – Sprawozdanie ze spotkania EBC
  • 14:30 USA – Indeks cen importu/eksportu

Aktualna analiza:

Rys.1. Kurs EUR/USD.

Publikacje danych o CPI oraz sprawozdanie ze spotkania FOMC w sprawie polityki monetarnej nie zmieniły znacząco sytuacji pary, która utrzymała się w aktualnym zakresie. Na kierunek ruchu pary w największym stopniu wpłyną dane i informacje z Europy. Dobre wyniki produkcji przemysłowej mogą wesprzeć euro.

Inwestujesz mobilnie?

Pobierz darmową aplikację eXbino z App Store lub Google Store

Download exbino trading app from App Store Download exbino trading app from Google Play